Sushi middag
I måndags kväll ställde jag mig i köket efter en väldigt lång dag och gjorde sushi, bara för att jag längtat efter det hela dagen och tagit mig igenom dagen med tanken på att få komma hem och göra sushi. Vilket inte är så svårt att göra faktiskt som många tror så tar de bara ungefär 1 timme att göra de.

Det du behöver till detta är:
- 300 gram sushiris eller grötris
- 5 dl vatten
- 3 msk socker
- 1 tsk salt
- 3 msk sushi vinegär
- 1 avokado
- 200 gram rökt lax
- 100 gurka
- 100 gram paprika
- 1 dl créme fraich
- 4-6 st nori blad
- 1 bambu matta
Hur du gör:
börja med att koka upp riset i 2 min och sänk sedan ner till en lägre effekten (2-3 funkar bra). Och låt puttra tills riset blir mjukt Det tar ungefär 30-40 min. Och ställ att svalna.
Smält sedan sockret och saltet i vinegärn. Och ställ att svalna.
Börja sedan att skiva upp avokadon och gurkan i Strimlor.
När riset svalnat häll i vinägerblandningen Och blanda in i riset.
Lätt nori bladet på en bambumatta och lägg på en klick med riset och stryk ut med hjälp av en sked doppad i vatten.
Stryk på ett tunt lager med créme fraich och lägg på grönsakerna och laxen efter smak.
Ta hjälp av bambumattan och rulla ihop till en rulle.
Gör sedan likadant tills ingredienserna tar slut.
Och för att göra laxbitarna gör du såhär:
forma en lagom stor boll med ris och gör den avlång. Lägg sedan på en skiva med lax. Man kan även använda avokado, paprika eller räkor Helt efter smak.
Skär upp i 1-2 cm tjocka skivor och servera tillsammans med wasabi, soja och inlagd ingefära. 😊