Tårtdags✨

 Jag har bakat ännu en tårta. Den här tårtan bakade jag till min lilla morfar Och den vart väldigt uppskattad på kalaset. 
Jag provade något helt nytt nämligen att tillsätta strössel i tårtbottnarna. 
Jag provade med både blandströssel och med chokladströssel. Det blev en färgglad tårta och väldigt god. 
Jag fyllde tårtorna med hemmagjord Lemoncurd och min egen vaniljkräm. 
Det du behöver till 1 tårta är:
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smält smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1-2 dl strössel antingen choklad eller blandat
  • vispgrädde till dekorering
till lemoncurden behövs:
  • 3 st ekologiska citroner
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 2 st ägg + 3 äggulor
  • 60 gram rumsvarmt smör
Till vaniljkrämen behövs:
  • 6 st äggulor
  • 1 dl +1 msk strösocker
  • 2 msk maizena
  • 1 vaniljstång
  • 40 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
Hur du gör:
Börja som vanligt med att sätta ugnen på 175 grader. 
Börja sedan vispa upp äggen med sockret och vispa gärna ett bra tag ungefär 15 minuter för att få en så fluffig botten dom möjligt. 
Blanda under tiden ihop alla de torra ingredienserna i en annan bunke. 
Blanda även ihop mjölken med de smälta smöret. 
När äggsmenten är färdig vispad så kan du börja vända ner de torra ingredienserna i smeten och sedan mjölken och smöret. 
Och till sist blanda ner strössel. 
Smöra och mjöla en form och häll ner smeten i formen och grädda i 30-35 minuter. Låt sedan svalna helt. 
Börja under tiden med lemoncurden och vaniljkrämen. 
  • Lemoncurden. 
Börja med att riva citronerna och pressa ue saften ur två av dem och blanda skalen, saften och sockret i en kastrull värm tills sockret smält helt. 
Blanda saften från den tredje citronen med maizenan i en annan skål. 
Vispa upp äggen lätt. 
Sila sedan sockerlagen och blanda ner maizenan och de uppvispade äggen i kastrullen och vispa tills det går ihop. 
Vänd ner smöret och låt smälta helt. Var noga med att vispa hela tiden annars är det lätt att det skär sig. 
Lägg över i en annan skål och låt svalna. 
  • Börja sedan med vaniljkrämen. 
Börja med att vispa ihop 4 äggulor med 1 dl socker i en kastrull över medelhög värme. 
Vispa undertiden ihop resterande äggulor med maizenan och resterande socker. 
Mät under tiden upp mjölken och grädden och blanda ner i en kastrull och skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken lägg även i stången koka upp det och låt det stå och svälla i 15 minuter. 
Blanda sedan alltihop i en kastrull och låt koka upp under omrörning. 
Häll sedan upp i en glasskål och låt svalna. 
Bygg sedan ihop tårtan. 
Skär botten i tre lager och lägg lemoncurd i botten. Sedan vaniljkrämen. Och till sist spackla ett lager med grädde och spritsa sedan rosor över hela tårtan. Låt den stå i kylen tills servering. 
Servera med ett leende.😊
 
0 kommentarer