Somrig marängtårta

Jag bakade nu i veckan en otroligt god och somrig marängtårta som innehåller både jordgubbar, grädde och hemmagjord vaniljkräm den blir såklart godast när man gör den själv tycker jag det blir mycket mer smaker istället för sån köpekräm. 
Och för att få den fina rosa färgen så smaksatte jag marängbottnarna men hallonsaft vilket blev mycket gott och så blev det ju en fin färg också. 
Denna tårtan går även utmärkt att frysa så att det blir en glasstårta istället. Den är även helt glutenfri eftersom maräng inte innehåller något mjöl som innehåller gluten. 
Det du behöver är:
  • 6 st äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl hallonsaft
Till vaniljkrämen behöver du:
  • 6 st äggulor
  • 1 dl +1 msk strösocker
  • 2 msk maizena
  • 1 vaniljstång
  • 40 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
Till dekorering behövs:
  • Jordgubbar
  • Vispgrädde
Hur gör man:
Börja med att sätta ugnen på 100 grader. 
Börja sedan vispa ihop äggvitorna till ett hårt skum, vispa sedan ner 1/3 av sockret åt gången. 
Till detta moment behöver du antingen en elvisp eller en maskin för det går inte för hand. 
Värm sedan smeten över vattenbad och se till så att allt socker smält häll sedan i en del av hallonsaften. 
Ta sedan en kastrull eller något annat runt ungefär 15-20 cm. Och rita ut cirklar på bakplåtspapper så du får bottnarna helt runda. 
Grädda sedan i ugnen i ungefär 1-2 timmar. 
Under tiden kan du börja med vaniljkrämen. 
Börja med att vispa ihop 4 äggulor med 1 dl socker i en kastrull över medelhög värme. 
Vispa undertiden ihop resterande äggulor med maizenan och resterande socker. 
Mät under tiden upp mjölken och grädden och blanda ner i en kastrull och skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i mjölken lägg även i stången koka upp det och låt det stå och svälla i 15 minuter. 
Blanda sedan alltihop i en kastrull och låt koka upp under omrörning. 
Häll sedan upp i en glasskål och låt svalna. 
Vispa undertiden grädden hård och skär jordgubbarna i tunna skivor. 
När bottnarna svalnat helt så är det dags att sätta ihop tårtan. 
Börja då med den första bottnen och lägg på ett lager med vaniljkräm. Och ett tunt lager med jordgubbar. 
Och fortsätt så tills alla tårtbottnar är slut jag gjorde min tårta fyra bottnar hög. 
Om du får över någon vaniljkräm så kan du blanda ner den i grädden (eller ta i lite vaniljsocker) som ska ligga på toppen av tårtan tillsammans med en massa jordgubbar. 
Servera med ett leende.😊
0 kommentarer